Gyermekkönyvek Nemzetközi Világnapja - április 2.

A dán meseíró, Hans Christian Andersen születésnapján tartjuk a Nemzetközi Gyermekkönyv Világnapot. Április 2-át az International Board on Books for Young People (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) nevű szervezet jelölte ki világnapnak 1967-ben.  

Csukás István meseíró dedikál
Az ünnep célja, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást és a könyveket, valamint, hogy a fejlődő országok gyermekei is jó minőségű mesekönyvekhez juthassanak. A gyermekkönyvek világnapját évről évre más ország szervezi, 2013-ban az Egyesült Államok, idén pedig Észtország. Magyarország 2001-ben rendezte a központi ünnepségeket.

A gyermekkönyvnap keretében egy téma is kiválasztásra kerül, amelyet a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának felkérésére, minden évben más szerző fogalmaz meg. Ez az üzenet kerül rá a neves grafikusok által tervezett plakátokra, amelyeket a világ sok iskolájába és könyvtárába juttatnak el.

Magyar vonatkozású érdekesség, hogy április 2-án született a Kossuth-díjas meseíró, Csukás István is. Neki köszönhetjük Süsü sárkányt, Mirr-Murr kandúrt, Pom-pom meséit és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt.

Számos pszichológus véleménye szerint fontos a gyermekek fejlődésében a mese és mesélés. A szép és izgalmas történetek fejlesztik a kicsik szókincsét és koncentrációs képességét. Az olvasás révén erősödik a gyermek képzelőereje, új dolgok nyílnak meg előtte, amelyek segítenek, hogy később egészséges és sikeres felnőtt legyen.

1 megjegyzés :